zaterdag 11 april 2020

Van Covid naar Go-Fit

Van Covid naar Go-Fit



Kranten en allerlei media berichten de hele tijd over de corona crisis. Allemaal covid nieuws. Ik wil ook geïnformeerd blijven, maar het gaat me steeds meer opvallen hoeveel ons nieuws gaat over het bestrijden van de vijand. We nemen allerlei maatregelen om ons te wapenen tegen de boosdoener. Natuurlijk is het belangrijk te zorgen dat het virus niet wild om zich heen blijft grijpen. 

Maar ik hoor zo weinig over preventie? Waarom alleen Covid nieuws en geen GO-Fit nieuws. Ik zou graag willen weten wat je zelf heel eenvoudig kunt doen om je immuunsysteem in ieder geval zoveel mogelijk te helpen en te ondersteunen. Natuurlijk is dit geen garantie, maar wel een belangrijke factor voor een sterke vitaliteit. 

Hier mijn ideeën tot nu toe: en.... weet dat ik geen medicus ben. 


  • Ga meer bewegen, of blijf bewegen als je dat al deed. Wandel als het kan regelmatig.
  • Eet zo groen en gezond en natuurlijk mogelijk.
  • Verminder suiker inname.
  • Stop met roken & drinken.
  • Stop met alles waarvan je al lang weet dat het niet gezond voor je is.
  • Slaap voldoende.
  • Zorg voor voldoende vitamine, mineralen, enzymen enzovoort. De deskundigen kunnen je leren wat je nodig hebt.
  • Het lijkt dat teveel buikvet, je kwetsbaarder maakt (niet alleen voor Covid). Zoek een manier om wat vet buik kwijt te raken, wanneer je weet dat je teveel hebt. 
  • Kom voldoende buiten. In je deuropening, in je tuin, op je balkon, of een wandeling door een rustig gebiedje. Zorg voor licht, zon, vitamine D aanmaak. Je kunt ook met je auto naar een natuurplek rijden en lekker in je autodeuropening in het zonnetje baden.
  • Ik doe de adem oefeningen van Wim Hof en douche koud. Je kunt eens onderzoek doen naar zijn werk en inzichten. HIER kom je op zijn site. Veel mensen doen dit momenteel, ze nemen ook koud water baden, of zwemmen buiten. Misschien ken jij andere immuniteit versterkende methoden? 
  • Geniet van muziek. Muziek raakt je emotie's. Het helpt je te voelen en emotioneel te zijn. Emoties helpen je wanneer ze mogen stromen.
  • Dans, zing, wees creatief. Zorg voor voldoende expressie. We worden overspoeld door impressies. Maar we kunnen niet alleen inademen, we moeten ook uitademen. Druk je uit, laat je horen. Maak iets, uit iets, wees creatief. 


Verlaag je stress

Stress heeft een bewezen negatief effect op je immuunsysteem. Hoe kun jij je stress niveau verlagen? Wat werkt voor jou? Hier wat mogelijkheden:

Begin een dagboek: schrijven helpt je bloeddruk te verlagen en je immuunsysteem te verbeteren. (zie het werk van o.a. James w. Pennebaker. HIER vind je meer).

Beoefen dankbaarheid. Dagelijks dankbaarheid beoefenen helpt je stress te verlagen en je geluk te verhogen. Uitgeverij de correspondent gaf er een mooi (niet zweverig) boek over uit. HIER vind je meer over het DANKBOEK. Het tellen van je zegeningen doet je goed. 

Beoefen Mindfulness, Tai-chi, Chi Qong, Yoga, Biodanza of iets anders. Zoek een manier die helemaal bij je past en je stress vermindert en je geluk verhoogt. Er zijn veel online lessen waar je nu aan deel kunt nemen. 

Zorg voor voldoende aanraking. De methode self-compassion kan je daar veel over leren. 



HIER een filmpje van Pionier Kristin Neff. 

Heel veel uit de methode self-compassion kan ons nu goed helpen. Hier vind je meer over deze zelf compassie pionier. 

Plezier, lachen, humor, genieten, geruststelling: allemaal belangrijk om je stress te verminderen en je gezondheid positief te beïnvloeden. Focus niet alleen op wat niet kan wanneer we thuis moeten blijven. Zoek creatieve wegen. Schrijf liefdesbrieven. Stoepkrijt liefdesverklaringen. Hang slingers op. Bel mensen op. Kijk vrolijke films. Lees een prachtig boek. Hang overal in je huis briefjes op met lieve teksten. Huppel: je kunt niet huppelen zonder dat het een positieve invloed op je heeft. Huppel door je huis, of door je straatje of in je tuintje. 




Glimlachen is ook een belangrijke kracht. Ik post een TED talk over de kracht van de (glim)lach HIER.

Complimenten geven maakt je gelukkiger en gezonder. 
Iets voor anderen doen, maakt je gelukkiger en warmhartiger. 

Dieren kunnen je stress ook verlagen. Met ze spelen, ze zien, ze knuffelen, voor ze zorgen, er met ze op uit gaan. Als je een dierenmens bent, besteed dan extra tijd aan je dier(tjes). Dierenliefde kan je helpen uit de stress en weer in je gerustheid en je plezier te komen. 

Zorgen voor jezelf en anderen met compassie. Dit doet jezelf, de ander en de wereld goed. DIT is een fijn boek over compassie. 




Ga op zoek naar afbeeldingen die je een teder en warm gevoel geven, maak er een collage van of hang ze hier en daar op in je huis. 



Blijf op onderzoek. Als je nieuwe dingen ontdekt vul je GO-Fit lijstjes dan aan. 

Aanvullingen: 

Groene vingers doen je goed! ga polderbaden, bosbaden, buitenbaden: dat wil zeggen een frisse groene neus halen. Maar ook lekker rommelen met plantjes. Stekjes kweken, zaadjes zaaien, kruiden planten, je balkonnetje groen maken, de kunst van Bonsai beoefen, kamerplanten troetelen. Ik geloof in groene vingers en een frisse neus. 

Laten we niet alleen vechten tegen ziekte (Covid) maar ook gezondheid uitnodigen (GO-Fit).



sas

Ik wens je wonderen die verder gaan dan je voorstellingsvermogen... en de mijne. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten