donderdag 22 augustus 2013

Ruimte en rust als de nieuwe rijkdom

Het nieuwe seizoen gaat van start. Dan ga je je agenda weer een beetje voller zetten. Je bedenkt je wat je wel en niet wil, wat je wel en niet moet, wat echt noodzakelijk is. Je bent net terug van vakantie. Lege tijd, weinig spullen, ruimte om je heen. 

Na de vakantie voel ik altijd heel goed dat ruimte en rust mijn echte rijkdom zijn. Niet status, geld, spullen, een geweldig huis, druk, druk, druk. Maar innerlijke stilte, rust, ruimte in mijn hoofd en hart. Ook ruimte in mijn huis. Lege plekken, waar nog iets kan gebeuren. Ruimte voor dagdromen, creativiteit, contact, spontaniteit. En maar een paar waardevolle dingen. 
Ik hoorde van iemand de "Steve Jobs" vraag: 

Als je 20 miljoen erft en je hebt nog maar 10 jaar te leven, wat zou je dan NIET meer doen? 

Een prachtige vraag die je helpt om het overbodige te ontdekken.

Een andere vraag: 

Als je een nieuw huis kreeg, helemaal naar je zin. En het is helemaal klaar en geverfd en lekker leeg en zo te betrekken. Welke dingen uit je huidige huis zou je dan meenemen? Als je alleen mee zou nemen wat je ├ęcht mooi vindt, nodig hebt en gebruikt. Wat zou je dan uitstallen in dat heerlijke nieuwe huis?
Nog een vraag:

Als al je bezit gekocht zou worden voor de aanschafwaarde. Echt alles. Wat zou je dan bewaren of terugkopen?

Hoe zou het zijn, om een keer zo door je huis te wandelen? En je huis wat leger te maken. Hoe zou het zijn om je agenda wat leger te maken, ruimte en rust in te plannen? Hoe zou het zijn om je hoofd wat leger te maken. Minder te moeten doen, kunnen, onthouden, weten, begrijpen en bereiken.

Meer tijd om te leven. Meer tijd om te beleven. Rust en ruimte te verzamelen als nieuwe rijkdom. 

Rust en ruimte
Het is overal en toch
Ik prop alles veel te vol
Rust en ruimte
Wat als ik heel stil ... & niets zou hoeven
Als we ons allemaal goed genoeg zouden weten
Het is overal en toch
Rust en ruimte

Sas2 opmerkingen:

  1. Ooo sas ik had vandaag toch zo'n heerlijk stil huis. Iedereen weer gestart. Ik thuis: stil...
    zo fijn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie overdenking, Saskia. Inderdaad...ik geniet ook erg van de rijkdom van rust en ruimte. Nu jij dat hier zo mooi onder woorden brengt, realiseer ik me dat des te meer. De vragen die je stelt ga ik maar eens als schrijfopdracht uitwerken voor mezelf. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen