zondag 13 oktober 2024

Zen & Pen - week 42 - 2024

 


Overvloed

We voelen het niet altijd zo, maar het leven is vol overvloed. Kijk maar naar een boom vol fruit in de herfst. De boom geeft overvloedig, vruchten, zaden, voedsel. Overvloed, overdaad, gulheid. De boom maakt een royaal gebaar. Zo is het leven. Alleen wij denken soms in schaarste. En wij creëren soms schaarste. Maar zo is het leven zelf niet. Er is altijd een overvloed aan lucht om te ademen. Er is zoveel moois om je aan te laven. En het is vlak bij. Dit moment is er vol mee. Ook voor jou. Er is zo veel meer voor jouw weggelegd dan jij jezelf gunt. Meer liefde, inzicht, plezier, geruststelling en veel meer van dat wat je het meest verlangt. Open je armen, adem in en ontvang. Vier je overvloed en deel het. Delen maakt je  magnetisch voor nog meer.

Zet je pen op papier.

Schrijf over de heerlijkheden van het leven. Maak een lange lijst van alles waar je van houdt. Van de dingen die je ooit hebt gekregen. Van alles dat je mooi vind. Of schrijf over je verlangens. Begin dan steeds met: zou het niet heerlijk zijn als…… Vul je papier met de overvloed van het leven, van je verlangens, van je wensen, van je dankbaarheid. 10 minuten.


Schoonheid

Kahlil Gibran schreef ooit: we leven ten diepste om schoonheid te ontdekken. Al het andere is een vorm van wachten. Is dat geen prachtig idee? Dat we leven en momenten van schoonheid ervaren en dat de rest van de tijd een soort wachten is. Niet een wachten vol willen en verwachting, maar een wachten op een manier van stil zijn, open zijn, klaar zijn. Zoals je neus dichtbij een roos komt en inademt en wacht tot de geur van de roos ervaren wordt. Schoonheid is ook het ontbreken van het overtollige. Het heeft iets van precies genoeg van het goede. Er kan ook schoonheid zitten in iets dat slijt, of uiteenvalt. Zelfs in de dood kan schoonheid zijn. Als je het ervaart, schoonheid, dan voel je dat het ook een vorm van troost is. Het brengt betekenis, die we zo zoeken in ons leven. Schoonheid heelt, stelt gerust, inspireert, streelt je ziel en laat je geloven in de diepe en eeuwige waarheid: alles is goed in dit moment van schoonheid. Misschien is het wel vrede en harmonie.

Zet je pen op papier.

Schrijf over een moment waarop je schoonheid hebt ervaren. Het kan iets groots zijn, maar ook iets heel kleins. Ooit stapte in uit mijn auto. En mijn blik viel op twee lieveheersbeestjes. Ze waren aan het vrijen en het grassprietje waarop ze vreeën, wiegde heel zachtjes mee. Ik wende mijn blik af, want ik voelde me een indringer van een intiem miniatuur. Te weten dat dat wonder daar in mijn voortuin gaande was gaf me een gevoel van wonder en schoonheid dat me vervulde. Schrijf over een moment van schoonheid, groot of klein. 10 minuten. 


gevoelsexpressie


Piekeren

Tijdens de meditatie hebben we soms last van gedachten, die steeds terugkeren en ons afleiden. Tijdens ons leven hebben we soms momenten van hevig piekeren. Hoe voelt dat piekeren? Teken eens hoe piekeren voelt. Doe dat heel intuïtief. Het gaat erom dat je weergeeft hoe je het ervaart, het gaat niet om het maken van een mooie of een begrijpelijke tekening. Teken de onrust, het terugkerende karakter van piekergedachten, het nerveuze gevoel dat er soms bij hoort. Ga een tijdje door met het tekenen van hoe piekeren voelt.

Dan zet je er misschien zet je er wat woorden bij die nu in je opkomen.

Als het tekenen genoeg is, ga je over tot schrijven. Schrijf over piekeren, je terugkerende piekergedachten. Hardnekkige piekergedachten. Duik even helemaal in de ervaring van piekeren en leg alles op papier. Onthoud dat je het niet hoeft op te lossen. Soms, zeker als het over iets naars gaat, komen we in de verleiding snel naar een oplossing te zoeken. Dat hoeft niet in dit gewaarwordend tekenen en schrijven. Het gaat erom de ervaring helemaal op papier te leggen. Oplossingen komen in het leven vaak vanzelf naar je toe, wanneer je jezelf toestaat een ervaring helemaal bestaansrecht te geven. Leer je piekeren kennen door het zichtbaar te maken, in lijnen en woorden. Dat is nu genoeg. 


Tederheid

Tederheid heeft zorgzaamheid in zich. Het is fijngevoelig en aanwezigheid zijn. Het laat zich ook kennen, het is een vorm van je uiten op een heel delicate manier. Het is een zachtheid en het is open zijn. Voorzichtig je liefde laten zien. Bekennen wat je dierbaar is. Je innerlijke schoonheid laten zien. Bloot durven zijn. Want tederheid is je masker van onaantastbaarheid laten vallen en laten zien wat je raakt en beroerd. Het is ook geen enkel woord meer dan nodig is. Alleen de essentie.

 

Zet je pen op papier.

Schrijf over tederheid. Denk aan een moment van tederheid. Iets dat je gaf of ontving, iets dat je las, of zag, of schreef of zong. Het kan een streling zijn, of een blik. Schrijf over tederheid. Je kunt ook schrijven over iets dat je raakt of beroerd. 10 minuten. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten