zondag 15 september 2024

Zen & Pen - week 38 - 2024

 


Je dagboek

Wat betekent het voor je,  je dagboek

Deels gevuld, deels nog wachtend op je woorden

Welke plek heeft het in je leven

Wat betekent het voor je,  je dagboek

Hoe voelt die innige relatie die je daarin aangaat met jezelf

Want die eindeloos ontvangende houding creëer je door te schrijven, tegelijk in jezelf

Wat betekent het voor je,  je dagboek

Deels gevuld, deels nog wachtend op woorden

 

Schrijf een brief aan je dagboek

Schrijf over wat ze voor je betekent, vertel wat het schrijven je doet. Hoe is het om al je woorden in ontvangende handen te kunnen leggen. Hoe voelt het om te tekenen en nooit iets fout te doen, in de ogen van je dagboek. Vertel maar welke plek dit heeft in je leven. Je kunt jezelf gewoon verklappen aan jezelf. 10 minuten.


Flexibiliteit

Het is een kwestie van openstaan voor verandering. Geen weerstand bieden, maar nieuwsgierig zijn naar de beweging die je niet zelf zocht. Ontdekken wat die beweging je biedt en van je vraagt. En dan pas je keuze maken. Niet afkeuren wat je niet kent. Maar het onbekende ontmoeten met open armen.

Het is ook een gevoel in je lijf. Het is de ruimte binnenin, waarin je vrij kunt bewegen en in staat bent tot steeds veranderende houdingen. Het is een open geest. Het zijn gedachten die je om nieuwe situaties heen kunt vouwen en een bereidheid om je te laten verassen door wat er op je afkomt en hoe je daar zelf op reageert.

Het gaat allemaal om beweeglijkheid. En die kun je alleen maar krijgen door steeds in beweging te zijn. Het leven is beweging. Je hart, je adem, je evenwicht, de verdeling van gewicht, je omgeving, het weer, de seizoenen, de dingen die gebeuren. Het gaat allemaal om beweeglijkheid. En jezelf de vrijheid te geven om vandaaruit te reageren op al wat is.

Zet je pen op papier.

Luister naar deze synoniemen van flexibiliteit. Kies er eentje uit. Schrijf daarover met betrekking tot jou zelf en je leven: Souplesse, inschikkelijkheid, plooibaarheid, toegeeflijkheid, lenigheid, buigzaamheid, soepelheid, veerkracht, aanpasbaarheid, Vloeiendheid.

Ook een woord dat weerstand heeft kan een goede schrijfaanleiding zijn. 10 minuten.


Gevoelsexpressie


Je hart

Zit een tijdje met al je aandacht bij je hart. Misschien kun je je voorstellen dat je hart verschillende lagen heeft. Van de buitenkant, met de gevoelens en ervaringen die je deelt en laat zien. Tot je diepste lagen. Het mysterie van je hart. De meest innige delen.

Pak dan wat kleuren die je na aan het hart liggen en teken je hart. Niet zozeer de symbolische hart vorm, maar je hart zoals het voelbaar is, zoals het beweegt in je borst. Geef kleur, teken lijnen, en voel steeds weer in je borst je hart. Laat je hart je hand maar sturen.

Op je eigen moment, begin je te schrijven… wat leeft er in je hart?


Geluk

Geluk heeft alles te maken met hier en nu zijn. Misschien heeft geluk niet zozeer te maken met alles naar je hand zetten. Misschien welt het juist op in momenten dat je dat helemaal los laat. Dat je even vergeet te willen, te zoeken, te streven, te verlangen, te hopen. Momenten dat je bent. En opmerkt wat er is.

Niet hebben wat je wilt, maar willen wat je hebt, dat is geluk. Willen zijn waar je bent, willen zien wat er is, willen horen wat er roept, willen voelen wat gewaar wil zijn.

Het gaat dus om, het  leven omarmen en er het wonder van zien. Een moment waarop je helemaal JA kunt zeggen, tegen wat is. Misschien hangt dat veel minder af van de omstandigheden, dan wij vaak denken. Misschien zit het meer in die JA, dan in al het andere. Dat is wat we beoefenen, als we aanwezig zijn, aandachtig, opmerkend, accepterend. Want geluk is altijd Nu en hier. Ergens anders kan het nooit zijn. Gelukkig. Als het je lukt, ben je gelukt en gelukkig, in het moment dat het gebeurt.

 

Zet je pen op papier.

Schrijf over een moment van geluk. Je hoeft het niet al te weten als je je pen op papier zet. Begin te schrijven, som wat momenten op, misschien is er nu wel zo’n moment aan het gebeuren? Zoek een beetje schrijvend tot je “beet” hebt. Beschrijf het geluksmoment dan zo gedetailleerd mogelijk. 10 minuten. 


Gevoelsexpressie

Gezicht en mond

Zit een tijdje met al je aandacht bij je gezicht. Voel helemaal hoe het daar op dit moment is. Doe dat niet te snel en met al je aandacht. Dan ga je met je aandacht naar je mond en keel. Dat gebied kan veel spanning vasthouden. Denk maar aan: vastbijten, doorbijten, klaar staat om weerwoord te geven, goed gebekt zijn, van je afbijten, flink zijn, je hoofd boven water houden. Doorvoel je hele mondgebied, je kaken en je keel. Dat als je gewaarzijn wakker is, zet je een potlood of je pen op papier. Je kunt met je handen je papier voelen en je ogen sluiten. Teken of krabbel dan de sensaties van je gezicht en je mond. Laat je potlood bewegen zoals het voelt. Ruim of licht en krassend waar spanning voelbaar is. Ga zo een tijdje door met waarnemen en je potlood als een soort seismograaf.

Na een tijdje kun je wat woorden schrijven in je tekenen. Wat voel je waar? Dan ga je schrijvend verder. Hoe ervaar je je gezicht, keel, kaken en mond? Wat maakt dat er soms spanning voelbaar is?


zondag 8 september 2024

Zen & Pen - week 37 - 2024

 




Daadkracht

Het is de kracht om in beweging te komen. Een impuls, die je de ruimte geeft, die je volgt. Iets gaan doen. In actie komen. Zomaar ergens beginnen. Een eerste stap zetten. Soms kan er van alles in de weg zitten, soms kun je jezelf tegenwerken, soms lukt het maar niet om aan iets te beginnen. Maar het leven wil stromen, het wil voortgaan, als een rivier. Is er een dam in de rivier, een blokkade, dan zoekt de stroom een weg er omheen. Het leven wil stromen, het wil vooruit, door de tijd stromen. Soms helpt het de beweging heel klein te maken, hoe kleiner de beweging, hoe minder de weerstand. En…. Als je die eerste millimeter beweging creëert gaat de rest vanzelf. Jij doet de daad, de kracht volgt dan. Andersom kan het niet. Wachten heeft dus geen zin.

Begin nu. Zet je pen op papier.

Schrijf op: ik zit hier met mijn pen op mijn papier en het gaat over daadkracht……. Hoe kom ik in beweging…. Ik beweeg mijn pen al. Schrijf tien minuten aan een stuk door. Is er weerstand of een niet weten hoe verder… schrijf je laatste zin dan een paar keer over, dat is als het stromen rond een obstakel, je schrijfrivier vindt haar bedding wel….


Dankbaarheid

Het vraagt een soort beschikbaarheid. Om dankbaar te zijn is het nodig naar binnen in je en naar buiten gevoelig te zijn. Misschien is het daarom zo’n bijzondere hoedanigheid. Je beweegt met je aandacht steeds naar buiten en naar binnen. Het is een soort resoneren met het leven. Het vraagt om wakker en aandachtig te zijn, om openstaan en letten op wat het leven je biedt. De wonderen zijn overal om je heen. Altijd. Je hoeft ze niet te zoeken, ze wachten met eindeloos geduld op jouw aandacht: de geur van een bloem, het gezang van een vogel, de blik van die ene, de liefde die je zelf in je hebt. Wanneer je aandacht beweeglijk is en zowel naar binnen en naar als buiten gericht is, kan er ineens een golf van dankbaarheid je doorgloeien. En het is helend, levend makend, verzachtend en verrijkend. Het ontstaat alleen als je opmerkt, en toelaat en viert wat je waarneemt.

Zet je pen op papier.

Begin maar met een lijst van alles waarvoor je dankbaar bent. Misschien is er één ding dat je vraagt om er langer bij stil te staan. Schrijf over dankbaarheid. 10 minuten.

Gevoelsexpressie op papier

Ongemak dat je vaak ervaart

Kies een ongemak dat je vaak ervaart. Lichamelijk? Je adem? Emotioneel? Op een ander vlak? Maak even contact met dat ongemak, dat je vaak of zelfs nu ervaart. Dan neem je je pen of een krijtje in je hand. Je kunt het beste tekenen met je niet-dominante hand. Misschien doe je je ogen dicht. Dit helpt je om niet te proberen iets moois te maken. Zet je pen of krijtje op papier en begin te bewegen. Geef met je bewegingen het gevoel van het ongemak weer. Druk je hard, fladder je snel heen en weer, gaat het snel of langzaam? Hoe voelt dit ongemak? Teken dat gevoel in bewegingen op je papier. Ga daar een tijdje mee door.

Dan op je eigen tijd, begin je te schrijven. Schrijf het verhaal van dit ongemak. Vertel er alles over dat je nu te binnen schiet.


Echtheid

Het is geen kwestie van je hersens gebruiken, meer van het voelen van wat er gebeurt met je hart. Als je iets ziet, of doet of zegt of  kiest. Bij iedere keuze die je maakt weet je hart wat echt is en wat niet. Is het echt en waar voor jou, dan wordt je hart warm, bloeit het open als een bloem, dan ga je stralen, voel je je levend en vol tinteling. Je hart is een kompas, dat altijd opbloeit in aanwezigheid van iets dat waarachtig is. Binnen in of buiten je. Het is zwaar werk om dat allemaal te negeren en niet echt te zijn. Niet echt te kiezen. Niet echt te spreken of te schrijven. Niet je echte weg te gaan. Dat is hartverscheurend zelfs. Luister maar naar je hart. En behalve hartverscheurend verdriet, dat het nodig heeft om gevoeld te worden en behuild te worden, kies maar de weg die je hart doet bloeien. Het echte, dat wat er werkelijk toe doet voor jou.

Zet je pen op papier.

Wat doet er werkelijk toe? Wie ben jij echt? Begin bijvoorbeeld te schrijven vanuit: Als ik heel eerlijk ben, ben ik…… Een wat er werkelijk voor mij toe doet is……Kijk maar waar je pen je brengt. En mocht er verdriet komen om iets heel echts dat je verloor, maak daar dan alle ruimte voor. Tien minuten. 


Eenvoud

Het woord zegt het zelf al. Eén-voud. Geen dubbelzinnigheden, geen onderliggende lagen, geen verborgen aspecten. Soms denken we dat eenvoud simpel is. Maar voor wie het onderzoekt, ontdekt, dat eenvoud niet gemakkelijk is. We zijn zo goed in de dingen complex te maken. Soms is het ook beangstigend, de eenvoudige weg te gaan. Soms denken we dat eenvoud niet voldoende is, dat het niet genoeg voorstelt. Maar het leven denkt daar heel anders over. Het leven in al haar eenvoud laat juist haar grootste wonderen zien. De zon, de maan, regendruppels, sneeuwkristallen, stroming, de bewegingen van de wind, één enkele vogel die vliegt door een lege lucht. Misschien is het zoals het teken van Yin en Yang laat zien. Zwart en wit. In het wit zie je ook het zwart. In het zwart zie je ook het wit. Misschien is het net zo met eenvoud en het wonder van het leven. In de eenvoud ervaar je het wonder. In het wonder vind je de eenvoud. En wij maken de dingen in-gewikkeld. En we zoeken het vaak in de complexiteit, maar daar vind je enkel verwarring. Hoe zou het zijn te vertrouwen op eenvoud. Puurheid. Zoals je ochtend beoefening. Zitten en stil worden, opmerken wat is. Zitten en schrijven, luisteren naar je pen. Bestaan, met open armen en open ogen, zonder je best doen iets anders voor te stellen dan precies dat wat je bent.

 Zet je pen op papier.

Begin te schrijven vanuit alle eenvoud. Begin met: ik zit hier met mijn pen en papier… buiten is het weer…. Binnen is het…. Wat ik om me heen zie is…. Ik voel me…. Luister naar je pen. 10 minuten.