donderdag 20 november 2014

Reizen door een boek...
Stel, je vindt een boek. Stel, het staat vol met wijze inzichten, intrigerende vragen. Stel, je besluit op reis te gaan, het boek te doorkruisen. En zo een pelgrimstocht te maken op zoek naar wie je werkelijk bent.

Dat vraagt een heel andere aanpak dan de schoolboeken die je vroeger op school doorworstelde. Het is niet simpel een kwestie van alle opdrachten doen, de vragen afwerken zoals je vroeger je rijtjes sommen maakte. Zo snel mogelijk het boek AF hebben.

Sluit het boek in je hart. Zoek onbegrijpelijke woorden op. Schrijf ze in het boek. Maak er vlekken in, zorg voor een omgekrulde en versleten kaft. Sjouw het mee in je tas. Het boek wordt je vliegend tapijt.Lees de hoofdstukken alsof het excursies zijn, je hoeft niet alles mooi en leuk en fijn en comfortabel te vinden. Een reis is soms ook afzien. Soms schrik je, andere dingen roepen weerstand op. Schrijf over alles. Zoek de vragen die in je oren piepen, die kraken, die zeuren, die oplichten, die jammeren, die tranen in je ogen brengen. Leef met die vragen. Al is er uit een boek maar één vraag die bij je blijft… dan is de reis al waardevol.Streef niet naar het zo snel mogelijk beantwoorden van de vragen. Leef met je vragen. Schrijf ze op briefjes. Laat ze rond dwarrelen. Spreek er over met vrienden. Als jij de vraag in je meedraagt komt het leven met de antwoorden. Die kun je niet bedenken, die komen tevoorschijn. Het leven is veel creatiever en inventiever dan wij ooit durfde te dromen. Koester je vragen, draag ze als een sieraad om je hals. Leer te zijn met je onbeantwoorde vragen.

De vragen, zijn je voertuig. Zodra je een vraag hebt beantwoord, is je voertuig versleten en moet je een nieuw voertuig zoeken. Rijd lekker lang rond in een vraag…. Laat je naar verre oorden en onvoorziene omstandigheden voeren.Vragen zijn kostbaar, heilig, de brandstof van je leven. Alles gaat om de reis…. het onderweg zijn, het proces.


Zo reis je door een boek. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten