maandag 9 september 2013

Mijn nieuwe "vergevingskaartjes" liggen in de winkel
Ik heb nieuwe kaartjes gemaakt. Vergevingskaartjes. Ze zijn net vers van de pers. Op ieder kaartje staat een tekst over vergeving en op de achterkant staan afbeeldingen van bruggen. Omdat vergeving afstanden overbrugt; in jezelf en ook tussen jou en de ander.


Inleiding voor de Vergevingskaartjes
Wat als je iedere vorm van pijn zou beantwoorden met de zachtheid van vergeving? Wat zou er dan gebeuren? Wat zou er gebeuren als ieder mens dat zou doen? Zou het leven niet veel zachter en vriendelijker worden. Zou alles niet beter worden? Ik geloof in vergeving, ook al kan ik het niet altijd, meestal niet, maar heel soms wél eigenlijk. Een vriendin van me zei ooit, “ als je niet kunt vergeven, vergeef jezelf dan dat je het niet kunt”. Ik vind dat een ontroerend en hoopgevend advies. Vergeven is zachtheid brengen in alles dat je bent. Vergeven verzacht alles. Zoals je kunt zeggen eerlijkheid duurt het langst, kun je ook zeggen vergeven leeft het zachtst. Ik schrijf deze kaartjes, zoals de kleine cartoons over “liefde is….” Die m´n stiefvader ieder morgen uit de krant knipte en op het ontbijtbord van mijn moeder legde. Ik hoop zo iedere dag een vergevingsgedachte op jou bord te mogen leggen. Zie het niet als strenge raad, ik oefen zelf ook iedere dag, zie het als een daad van liefde van mijn hart aan de jouwe. En als het niet lukt, vergeven, luister dan eens naar het liedje “ Miracle cure” van Luka Bloom. Deze Ierse dichter, verzacht mijn hart altijd. Hij zingt je vuisten open. En verder…. Ik vergeef je alles dat je jezelf niet kunt vergeven. Saskia

Geschreven in een zalig romantisch hotel, met naast me, mijn lieve man, tijdens goudeerlijke gesprekken, in Mallorca, in de zon, met koffie, en lieve obers, en bougainville langs de muren, en een zacht briesje, en de geluiden van de zomer.

Een paar teksten:


Vergeven is…
Smart laten stromen als een rivier, zonder het op enige wijze tegen te houden.

Vergeven is…
Pijn accepteren als deel van het leven.

Vergeven is …
Durven ontdekken dat we allemaal grote en kleine fouten kunnen maken. En dat dat heel menselijk is en soms heel pijnlijk.

Vergeven is…
Ontdekken dat achter iedere boosheid, pijn verscholen ligt.

Vergeven is…
Zachter worden in plaats van harder.

Vergeven is…
Vertrouwen dat het leven je welgezind is en dat je soms veel later pas ontdekt waarom iets is gebeurd. 

Vergeven is…
Verharden, verstijven, vastbijten, vastklampen, opvreten en omklemmen omruilen voor opluchting, verademing, verruiming, verwerking, verzachting en heling.

Ze zijn te bestellen bij iedere boekhandel en bij BOL.


SAS

1 opmerking: