dinsdag 8 april 2025

Week 17 - 2025 - zen & pen

 



Maandag 21 april


Ruggensteun

Mediteren en schrijven is beoefenen met een voor en een achterkant. Het schrijven is voor je, je buigt je over je papier, je kijkt, je vormt letters, je laat je pen voor je bewegen en ontdekt wat er tevoorschijn komt. Zitten in aandacht, het mediteren is je ruggensteun, het is dat waartegen je kunt leunen. Het geeft je stevigheid. Soms ben je aan het schrijven en dan komen er oordelen: ik zit alleen maar te klagen, ik schrijf al honderd keer over hetzelfde, ik kan helemaal niet mooi schrijven, ik heb geen poëzie in mijn botten, dit leidt nergens heen. Maar door het zitten in aandacht, weet je dat er veel meer is dan dit kleine verhaal van jou en je pen. Er is het leven, het universum, het onnoembare, het oneindige, het wonder. Er is het gewaarzijn van alles dat zich ontvouwt. Mediteren helpt je om open te zijn, gewaar te zijn en aandachtig te luisteren. Te luisteren naar het kleine verhaal van je pen, naar het grote verhaal van het leven. Als je kritisch bent, ga dan niet nog meer je best doen, maar juist minder. Leun achterover, voel de steun in je rug, van het grote verhaal, van je beoefening, van je aandacht voor alles dat is. Laat je pen door dansen. Wat jij schrijft is niet het enige dat gebeurt. Het leven is een oneindig groot gebeuren. Laat het schrijven het schrijven doen, en blijf tegelijk open, aandachtig, opmerkzaam, zonder iets te zoeken. Soms zijn er momenten, dat je voldoende voorover en voldoende achterover leunt. Soms zijn er momenten dat het kleine verhaal en het grote verhaal versmelten en er ineens een wonder tevoorschijn komt. Precies die ene zin, een poëtische deur die zich opent, een glimp van iets veel groters, een samenvallen van voor en achter, klein en groot, jij en het leven. Ontvang het wonder, maar beoefen gewoon weer door. Mediteren is beoefenen met een voor en een achterkant. Schrijven voor je, het vermogen aandachtig aanwezig te zijn achter je, als een nooit eindigende steun. Soms zijn we voor een moment een genie, maar meestal en gelukkig, heel gewoon en menselijk. Met een klein verhaal, terwijl het grote verhaal, dat onbeschrijfelijk is, in ons en overal om ons heen bestaat.

Zet je pen op papier: Schrijf over wat er voor je is. Schrijf over wat er achter je is. Schrijf over achterover leunen. Over ruggensteun. Over je best doen, of over het loslaten van het kleine verhaal. Schrijf … leun af en toe achterover. Open je gewaarzijn. Schrijf dan weer verder. 10 minuten.



Week 16 - 2025 - zen & pen

 

maandag 14 april


Essentie

Beoefenen helpt je gevoel te krijgen voor essentie. Wanneer je verstilt en vereenvoudigt kan soms alles dat is, zich openen. Je beoefening kan voelen als chaos, als onrust, als drukte, als verwarring en als een enorm uitdijen van alles in je gewaarzijn. Door dat uitdijen en die veelheid toe te staan, kan het ook weer kalmeren. Het is alsof je een vuurtoren bent midden in een storm. Je verstevigt je vermogen om aanwezig te zijn. In storm, in woeste golven, in chaos, in niet weten. Dan, wanneer je aanwezig kunt blijven, ontstaat er rust en kun je in contact komen met essentie. Met dat wat er werkelijk toe doet, voor jou, voor dit moment. En door te beoefenen durf je ook te verblijven in die eenvoud, die stilte, die oneindige ruimte. Beoefenen is dus het bouwen van een rotsvaste aanwezigheid, wat de omstandigheden ook zijn. Zitten en schrijven helpen daarbij. Durven blijven in de storm, durven blijven in de windstille tijd. Ook in je schrijven kun je deze bewegingen toestaan. Je schrijft, je dijt uit, je vindt iets dat er werkelijk toe doet, een essentie, een woord, een kern. En je dijt weer uit, staat weer toe. Veelheid, chaos, eenvoud, kern, veelheid, chaos, eenvoud, kern….. Elfjes schrijven helpt daarbij. Een elfje is zo’n gedichtje van elf woorden geschreven in 5 regels. De regels bevatten achtereenvolgens 1,2,3,4 en 1 woord.

Gedicht

Vijf regels

Steeds eentje meer

Eén, twee, drie, vier,

Eén

Samen zijn dat elf woorden, vandaar - elfje

Essentie

Vanuit veelheid

Ik dij uit

En zoek heel moedig

Mezelf

 

Elfjes helpen om essentie te zoeken. Je mediteert, maakt ruimte, je schrijft, je dijt uit, dan een elfje. Als via een trechter kan er een druppel essentie tevoorschijn komen. In de Zen schrijft men Haiku’s, daarbij worden lettergrepen geteld 5-7-5 lettergrepen in drie regels.  Nu oefenen we met elfjes (11-jes) een eenvoudige essentie zoekende vorm van poëzie.  

Zet je pen op papier: Schrijf over chaos, over veelheid, over uitdijen, over stilte, essentie, de kern. Schrijf over onrust, verwarring, kalmte, helderheid, rust. Kies gewoon het eerste dat je aanspreekt. Schrijf. Wijd uit. Af en toe, als je een kernwoord vindt, schrijf je een elfje, een essentie. Schrijf een paar alinea’s, elfje. En schrijf weer door. Vind je eigen pad hierin. Wanneer het je niet past, laat het voorstel dan gewoon los. Je kunt een schrijfsessie ook enkel eindigen met een elfje. 10 minuten.


Dinsdag 15 april

Ontvangen

Beoefenen is niet alleen maar investeren, geven dus. Het is ook ontvangen. Je kunt mediterend ook om hulp vragen. Hulp vragen aan de liefde, aan het AL, de Grote Goedheid, GOD(in), het leven, de aarde, de natuur (de groene genade) je eigen hart of je ziel of iets heel anders. Je kunt hulp vragen om aanwezig te kunnen zijn, getroost te worden, verbondenheid te kunnen voelen, te verdragen wat je niet kunt verdragen. Veel van ons geven liever, dan we ontvangen. Ik hou heel erg van ontvangen. Ik stel me het leven, de liefde, of de Grote Goedheid voor als een soort onbeschrijfelijke mysterieuze levensmoeder. Met reuzengrote borsten vol goedheid voor mij (en alle anderen). Ik ben zelf moeder geweest met volle borsten vol levengevende liefde voor mijn kinderen. Ik weet hoe verrukkelijk het voelt als de melk gedronken wordt. Het leven is zo wijs, het geven is even verrukkelijk als het ontvangen. Ik had één zoon met zoveel onrust dat het drinken niet lukte. Ik voel nog de pijn van het niet kunnen geven van mijn liefdesvoeding. En het geschenk van het wel lukken van het voeden later. Zo is het leven ook een overvloedige borst vol van “JA” voor mij. Ik schenk het leven de verrukking en de vervulling door te vragen, te nemen, binnen te laten. Me te laven. Wanneer je vraagt neem je niets wat je niet toekomt. Kijk naar de natuur. De natuur is een overvloedige verrukkelijk chaotische zoete moeder. Ze wacht tot ik de bessen pluk, de groente oogst, de noten kraak, de adem toelaat, mijn gewicht afsta aan de aarde. Je mag ontvangen. Je mag vragen. En net als met borstvoeding, de melkproductie past zich aan, aan de vraag. Vraag je veel dan is er veel melk. Vraag je niets, dan droogt de borst op. Vraag dus gerust, neem, ontvang en wentel je in de weelde. Ontvangen en dankbaarheid is jou geschenk aan het gevende leven. Meer hoef je niet te doen. En zo vol van het goede wordt geven ook meteen veel gemakkelijker. Zit in weelde. Vraag om weelde. Schrijf over weelde. Leef in weelde.

Zet je pen op papier: Schrijf over geven, over ontvangen, over nemen, over het toelaten van het goede. Vraag om hulp. Spreek je wensen uit. Roep het leven aan. Vraag om wat je nodig hebt. Of som al je overvloed op en schrijf over dankbaarheid. Of begin met het woord “weelde”…. En laat boven borrelen wat in je opkomt. 10 minuten.


Gevoelsexpressie op woensdag

Gevoelsexpressie (symbool)

Kies een symbool. Een cirkel, een vierkant, een lijn, een vrucht, een dier, een huis, een boom, een hart, een bliksemflits, een bloem of iets heel anders. Een symbool dat in dit moment bij je opkomt. Je hoeft het voor aanvang niet te weten, zet je potloodje of krijtje op papier. Krabbel met je niet dominante hand. Zo heeft de innerlijke criticus minder kans om controle uit te oefenen. Krabbel, beweeg. Zet het niet in één beweging neer. Beweeg maar, schets, ga rond. voel ook de druk op je blad, teken je het hard, of heel lichtjes en met welke snelheid. Voelt terwijl je dit doet hoe het voelt in je lijf? Het hoeft niet af te zijn, het is maar een gevoelsuitdrukking in dit moment. Neem het losjes en licht op. 

Zet er dan wat associaties bij. Wat woorden, wat aspecten, een titel misschien? En op je eigen tijd ga je over tot schrijven. Schrijf over je symbool, schrijf over de associaties? Waarom hoort dit symbool nu bij je? Wat vertelt deze gevoelsexpressie je? Schrijf heel gevoelsmatig en vanuit je gewaarwordingen.  maak de tien minuten vol. 


Donderdag 17 april

Spijbelen

Spijbelen, deed jij dat wel eens als kind

En nu je volwassen bent, spijbel je nog wel eens

Mijn moeder leerde me dat spijbelen heel belangrijk is

Spijbelen, deed jij dat wel eens als kind

Af en toe is het goed even te ontsnappen

Afstand te nemen van je verplichtingen en voelen wie je zonder ze bent

En nu je volwassen bent, spijbel je nog wel eens

Spijbelen, deed jij dat wel eens als kind

 

Schrijf over spijbelen

Wat heb jij geleerd over spijbelen? Deed je het of durfde je niet? Heb je er een oordeel over of mag jij af en toe ruimte nemen van jezelf? En de kantjes ervan af lopen, met de Franse slag. Je er met een jantje-van-leiden ergens van afmaken, losse pols, gemakzucht. Wat vind je daar van?

Schrijf een brief aan een echte of een denkbeeldige beste vriendin. Zo eentje waar je alles aan kunt verklappen. Schrijf over spijbelen.

 

Vrijdag 18 april

Luisterend aanwezig zijn

Misschien is dat wel wat we het meest beoefenen, luisterend aanwezig zijn. Luisteren is iets heel bijzonders, er gebeurt iets, er klinkt een geluid, een stem, er is een gedachte, een sensatie in je lijf. En dan, door helemaal onbevooroordeeld, open, beschikbaar, niets doende aanwezig te zijn, kan het binnenkomen. Kan het binnenkomen. Het leven, de kern van een gevoel, precies het juiste woord, de gedachte die gehoord wil worden, oude ongevoelde pijn, het leven. Luisterend aanwezig zijn dat is de kern van de beginners mind, de geest van de beginner. Nog niets weten, geen etiketten, geen verwachting, niet invullen, open, blanco, bereid, ontvankelijk zijn voor wat er zich in ieder moment ontvouwt. Dit te oefenen is een levenslang avontuur. Heel soms is er een opening, een glimp, dan ben je even helemaal open… en dan ohhhhhhh, het wonder van het leven opmerken. Want luisterend, echt helemaal luisterend aanwezig zijn, opent kieren in onze dagelijkse on-aanwezigheid. En dan kan het wonder tot ons doordringen. We kunnen het niet zoeken, enkel vinden door luisterend aanwezig te zijn. Een bloem opent haar bloembladeren, lonkt met haar honing, haar hart… maar ze kan de bijen niet naar zich toe denken, willen, hopen, weten, dwingen. Ze is een ster in het kwetsbaar aanwezig zijn. Open, ontvankelijk, wachtend, klaar zijn. Misschien groeit ze wel langs een fietspad, precies op de rand…. Met alle risico’s van dien. De natuur kan ons alle wijsheid leren, als we kijken, oog hebben, oor hebben. Luisterend aanwezig zijn. Het garandeert niets, maar het maakt alles mogelijk. Zo te zitten, zo te schrijven. Luisterend aanwezig. Dat is de beoefening. En iedere dag groeien we. Onze bloem groeit naar het licht, onze wortels naar het donker. En nu en dan zijn er glimpen van het wonder van het leven.

Zet je pen op papier: Schrijf over luisteren, over aanwezig zijn. Ben jij wel eens werkelijk gehoord? Schrijf over glimpen van wonder. Of over totaal niet aanwezig zijn. Of luister gewoon naar wat je pen vandaag te vertellen heeft. Voel je lijf tijdens het schrijven, je adem, de beweging van je hand over het papier. Schrijf over luisteren. 10 minuten. 


donderdag 3 april 2025

Week 15 - 2025 - zen & pen

 



Beoefenen heeft een vlinder effect

Het vlindereffect is een idee dat bekend is vanuit de chaostheorie. Een kleine verandering kan veel grotere veranderingen tot gevolg hebben; een klein incident kan een grote impact hebben op de toekomst. Schrijver Adriaan van Dis zei ooit: “Je hoeft maar één graad van koers te veranderen om in een andere haven aan te komen”. Die zin draag ik met me mee.

Kleine dingen, zachte dingen, onzichtbare dingen, nauwelijks voelbare dingen, rimpelingen, fluisteringen doen er toe. Even zitten en niets doen, een paar bladzijden schrijven… ze kunnen enorme veranderingen teweeg brengen. Beoefenen is zo’n zachte, kleine, vlinderdaad.

Mijn favoriete schrijfster SARK noemt dit micro-movements. Kleine bewegingen in het leven, die grote gevolgen hebben. Wanneer je behoefte hebt aan verandering, kijk dan of je een zo klein mogelijk stapje kunt zetten. Hoe kleiner de stap, hoe kleiner de weerstand. Hoe groter de kans dat je de stap zet. Hoe ver-strekkender de gevolgen kunnen zijn.

Zet je pen op papier: Schrijf vandaag over iets kleins dat er toe doet. Schrijf over een kleine stap, die grote gevolgen had. Schrijf over een grote verandering en hoe die heel klein begon. Een mensenleven begint met een glinstering in de ogen van twee mensen. Schrijf over iets kleins… dat groot is in je hart of iets dat groeide, of iets dat alles veranderde. 10 minuten. 


De hemel

Geloof jij in een hemel

Wat zou er zijn na de dood

Is er niets, of iets, hoe zou het zijn

Geloof jij in een hemel

Is er een omvattend iets, dat ons allemaal in ons leven draagt

Of geloof je dat de natuur al wonder genoeg is

Geloof jij in een hemel

Wat zou er zijn na de dood

 

Schrijf een brief aan de hemel

Ook aan iets dat volgens jou niet bestaat, kun je een brief schrijven. Want er is een aardse hemel, die vaak zo mooi blauw of gewolkt is. Schrijf dus een brief aan jouw hemel, een aardse, of een universele of een wonderbaarlijke. Je kunt ook een wens sturen, een vraag of een lieve groet. 10 minuten.


 Gevoelsexpressie

Angst

Teken midden op je papier een kleine cirkel en schrijf daarin ANGST. Dan daarom heen teken je lijnen als stralen van de zon. Op elke lijn schrijf je iets waar je angst over voelt. Dat kunnen kleine en grote angsten zijn. Een spin, turbulentie in een vliegtuig, de dood, ziek zijn, iemand verliezen, verdwalen… alle dingen die angst oproepen die je nu te binnen schieten. Vergeet niet, elk schrijven is een moment opname en dat is helemaal oké. Morgen zou je misschien weer andere dingen erbij schrijven.

Als je zonnestralen gevuld raken, lees je je angsten even terug. Je kiest er eentje uit en die ga je gedetailleerd beschrijven. Waar ben je bang voor? Hoe voelt het? Wanneer komt het in je op? Heb je er veel last van? Wat doet dat met je? Dus in een van je angsten duik je al schrijvend de diepte in. Neem geen enkel blad voor de mond. Je mag alles neerleggen op je papier. 


donderdag10 april


Techniek-itis

Onze tijd heeft last van techniek-itis. Het is eigenlijk heel raar, we denken dat we alles moeten vastleggen en overdragen in technieken en dat we jaren naar school moeten omdat dat de enige manier is om iets te leren. Maar leven doen we al eeuwen en eeuwen. En we zijn er nooit voor opgeleid. Ademen doen we vanaf onze geboorte en we kunnen het zonder diploma. In vroeger eeuwen maakte we al kunst, soms vinden we nog grottekeningen, of graven we iets prachtigs op. Maar die kunstenaars gingen niet naar de kunstacademie. Techniek-itis zit onze creativiteit in de weg, maar ook onze beoefening, onze bezieling en spiritualiteit. We vergeten soms dat het leven de opleiding zelf is. We vergeten dat de beste leerschool is: experimenteren, ontdekken, ervaren. Er is geen juiste techniek, er is geen diploma nodig, je hoeft niet op goedkeuring te wachten van een “deskundige”. Beoefenen is heel natuurlijk. Je zit. Je verstilt. Je volgt je aandacht. Bij sommige helpt het te ademen, bij anderen helpt het ruiken van een geur, bij anderen helpt beweging, of muziek, of kijken naar een landschap, of een omhelzing, of zingen, of heel diep denken. We zijn al Boeddha’s, we waren het alleen maar vergeten.

Ook in schrijven kun je gemakkelijk verzeild raken in techniek-itis. Ik ken honderden schrijfopdrachten en technieken. Maar uiteindelijk, laat ik bijna alles weer los. Ik schrijf gewoon tien minuten. Ik volg de dans van mijn pen en ik laat het schrijven wat mijn hart fluistert. Ik volg geen technieken of rijmschema’s, of column criteria. Het lijkt gelukkig nergens meer op. Hoe zou het leven zijn als je kunstenaar kon zijn zonder academie? Als je schrijver kon zijn omdat je een pen in je hand hebt? Als je zanger bent omdat je zingt? Als je danser bent omdat je bewogen bent door muziek en gevoel en het leven zelf? Hoe zou het zijn als we op onze meest natuurlijke manier mediteren en verstillen? En als we gewoon schrijven, wat er is in dit moment, en het alle ruimte geven op papier. Laat de “technieken” maar los. Autodidacten zijn vaak behoorlijk briljant. Het leven weet alles veel beter dan wij. Het leven in ons weet alles al. We hoeven er alleen maar mee te experimenteren, het te ontdekken, het te ervaren, het ruimte te geven. In alles wat je regelmatig ervaart, krijg je ervaring. Zo ontstaat meesterschap… op de manier van de wilde natuur. Jouw wilde natuur.

Schrijf nu tien minuten; Schrijf over iets dat je jezelf hebt aangeleerd. Wat is er in je leven per-ongeluk-t? Wat ging vanzelf? Wat kon je van nature? Waar ben je een meester in? Welke technieken heb je weer losgelaten? Hoe heb je je eigen manier gevonden? Tien minuten. 

 Vrijdag 11 april

“MA”

In het Japans bestaat het begrip “MA”. Het staat voor plaats, ruimte, leegte. ... Het is een interval, de ruimte die vorm accentueert, de stilte tussen twee muzieknoten.  “MA” is ook de negatieve ruimte. Wat er niet is, bepaalt soms de essentie van een voorwerp. De ruimte in een vaas, de ruimte tussen de spaken in een wiel, de lege ruimte die een stoel biedt, zodat je erop kunt zitten.

“Ma” biedt ook ruimte en tijd in periodes van ‘niet weten’. Deze tussen tijd, deze ruimte roept bij ons in het westen vaak weerstand op. We willen begrijpen, weten, beslissen, bepalen en deze tussentijd en het “niet weten” zo snel mogelijk wegwerken. MA betekent zowel ruimte als tijd. Het karakter Ma () bestaat uit twee delen, betekent deur of opening en kan vertaald worden als zon of maan. De twee karakters samen beschrijven het moment dat maanlicht door een gat of deuropening schijnt.

Misschien heeft de leegte, het niet weten, de ruimte, de tijd wel de grootste invloed op wat er gebeurt? Zo’n tussentijd vormt een overgang. Een moment waarop het licht kan binnenkomen. Stilte in de muziek, een zwijgen in een gesprek, het moment net nadat iets is gebeurd, of net ervoor. Het gevoel van tussen twee weeën in tijdens een bevalling, de rust tussen twee ademhalingen in. Misschien is die tussentijd, die pauze, die ruimte, wel dát wat het meest essentieel is. Het volkomen gedachteloos zijn, net voor je een inspiratie binnen voelt komen. Het slapen waarin alles verwerkt wordt en onbewuste beelden ruimte krijgen. Verveling die maakt dat je een nieuwe wending toestaat. De sprakeloosheid in een ontmoeting die belangrijk voor je is. De witregels die een gedicht veel dieper binnen laten komen.

De witregels

 

Die

 

Een gedicht

 

Veel dieper

 

Binnen laten

 

Komen

 

Beoefenen is het leren omgaan met deze tussentijd, deze ruimte, deze leegte. Er tijd in doorbrengen. Wennen daar te zijn en te ontspannen in tussentijd, in ruimte, in leegte, in het niet weten. Laat de zon maar komen. Als er ruimte is, vindt ze altijd een ingang.

Zet je pen op papier: Schrijf over stilte, leegte, tijd. Schrijf over tussentijden. Overgangsperiodes. Schrijf over “niet weten”. Schrijf over het ongemak, van geen idee hebben, geen richting, geen zekerheid. 10 minuten.