woensdag 12 juni 2013

Wat doe je als je je leeg voelt?

Ik heb geen blog inspiratie. Ik ben al maanden aan het schrijven aan twee boeken en een set kaartjes.


 1. Boek over Biodanza: beweging, muziek, contact & ervaren.
 2. Boek over het Cirkelproces: De kracht van aandacht en affectiviteit in groepscommunicatie.
 3. Levenskunstkaartjes: Vragen die je helpen van je leven een kunstwerk te maken. (het is tenslotte je levenswerk!
Schrijven is eindeloos...... schrijven, herlezen, indelen, zoeken, schuiven, schrappen. Het is een beetje eenzaam. Meestal ben ik ben 1 project bezig. Bezig met 1 schrijfbaby. Nu is het een drieling. En nu ben ik leeg. Dat voelt net als na een bevalling. Zo'n lege buik. Een beetje moe en huilerig.

Dan moet ik bijtanken. En dat duurt een tijdje. Het is goed dat het dan bijna vakantie is. Wat me helpt opladen is:

 • Een mooi boek lezen, met prachtige zinnen (om mijn voorraden weer aan te vullen)
 • Een mooie ontroerende film
 • Wandelen (als het tenminste eindelijk zalig weer is)
 • Een beetje scharrelen in kringloopwinkels
 • Koffiedrinken en een beetje huis-tuin-en keuken gesprekken voeren
 • een mooie cabaret voorstelling zien
 • Lummelen
 • Tukjes doen
 • De slappe lach krijgen om.... zomaar iets

Wat doe jij om weer op te laden, wanneer je je leeg voelt?

Aan de andere kant... ik ben wel twee kilo aangekomen. Als ik zoveel schrijf, ga ik meer bonbons eten. Ik moet ff gezond gaan doen. Of misschien bluf ik me er met een beetje elegant doen wel doorheen?

Ik heb een uittreksel gemaakt over Franse elegantie. Misschien kun je er ook iets mee?Franse charme en elegantie

De Franse vrouwen hebben vaak een bepaalde allure. Vooral de stedelingen zijn vaak eleganter, slanker en chiquer gekleed. Ook stralen ze vaak een natuurlijke zekerheid over hun voorkomen en uitstraling. Die elegantie zie je ook terug in de Franse cinema. Ik wil natuurlijk niet beweren dat we ons nu allemaal als Françaises moeten gaan gedragen, maar het is wel de moeite eens wat van hun gewoonten naast die van ons te leggen. Misschien kun je wat tips uitproberen en onderzoeken of ze je goed doen en eleganter maken.

Schrijfster Helena Frith Powell onderzocht het verschil tussen Amerikaanse, Britse en Franse vrouwen en schreef dar een verrukkelijk boekje over: “All you need to be impossibly french, a witty investigation into the lives, lusts, and little secrets of french women. Een vrolijk en leesbaar boek, dat ik je sterk aanraad!

Ik zal een overzichtje geven van de tips die vooral te maken hebben met elegantie en charme.

De Franse elegante vrouw:
 • Besteedt veel tijd aan haar lichaam. Ze gebruikt bodylotions, goede crèmes, gaat naar de kapper, de schoonheidssalon, de manicure en de pedicure.
 • Gaat altijd alleen op en top verzorgt de deur uit, nooit in oude kleren, met onverzorgde haren of gymschoenen. Je weet immers nooit wie je tegenkomt!
 • Denkt dat ze aantrekkelijk is, zelfs als ze het niet is. Ze heeft een soort bijzondere arrogantie die een bepaalt zelfvertrouwen uitstraalt. Soms ontbreekt het haar daardoor ook aan zelfspot en humor (bewaar die alsjeblieft want die maken je ook heel aantrekkelijk)
 • Gaat vaak vooral voor klassieke kleding, schoenen, accessoires en kapsels. Dat heeft een zekere allure en stijl. Soms is het daardoor wel moeilijk om excentriek of origineel te zijn, iets dat ook veel schoonheid heeft. (zoek naar wat bij jou past)
 • Gedraagt zich meer volgens de etiquette. Ze gedraagt zich met stijl en allure. Ook al is het heerlijk om af en toe ondeugend, luidruchtig en wild te zijn, het heeft wel elegantie wanneer je weet hoe je je in iedere situatie hoort te gedragen volgens de regels van de etiquette. Bestudeer ze dus en pas ze toe indien je je er goed en zelfverzekerd bij voelt. Ze zijn echter niet bedoeld om je op te sluiten zoals een te strak korset dat doet. Etiquette moeten je helpen, niet in de weg zitten. Overdrijf dus niet.
 • Vindt een suggestie meer sexy dan een onthulling. Suggereer wat er voor moois onder je kleding te zien valt, maar laat het niet allemaal zien. Een prachtig bandje van je lingerie, is volgens de Française mooier dan een string die boven je spijkerbroek uitkomt. Laat je schatten niet zien, laat de toeschouwer alleen vermoeden dat ze er zijn.
 • Draagt altijd de juiste outfit voor de juiste gelegenheid.
 • Draagt nooit sportschoenen (en sportkleding), behalve als ze gaat sporten. Ze draagt altijd elegante schoenen van zeer goede kwaliteit.
 • Draagt ook thuis elegante kleding. Soms wel minder chique als buitenshuis, maar nooit slonzig of oud. Thuis draagt ze ook graag zeer chique nachtkleding of een zijden pyjama van een prachtige kwaliteit (en dan niet met die vreselijke berenpantoffels of dacht je soms dat je lief daar helemaal opgewonden van wordt)
 • Heeft het gemakkelijker omdat haar moeder ook stijlvol was, het is haar dus met de paplepel ingegoten.
 • Kiest voor een elegante vorm van lichaamsbeweging, denk aan pilates, ballet, Biodanza, buikdansen, stijldansen, tapdansen, yoga of een andere vrouwelijke bewegingsvorm. Zo beweeg je en vergroot je je elegantie tegelijkertijd. Verder zal ze de hele dag door kiezen voor de trap, de fiets en liever wandelen dan de tram pakken. Zo sport je terwijl je elegant door het leven gaat. Iedere dag een beetje bewegen, werkt beter dan je een uur per week afbeulen in een sportschool volgens haar. Je kunt je ook de hele dag focussen op een goede houding en de juiste manier van tillen, dragen en bewegen. In Frankrijk is het normaal om na een bevalling veel bekkenbodem oefeningen te doen, zelfs onder begeleiding. Goed voor je seksleven ook nog!
 • Draagt schitterende lingerie…..vooral voor zichzelf. Ze draagt steeds setjes bij elkaar passende lingerie, van schitterende kwaliteit. Ze geeft daar erg veel geld aan uit. Mooie lingerie geeft je een bepaald elegant gevoel, dat je de hele dag met je mee draagt. Daardoor kleed je je beter, gedraag je je vrouwelijker en voel je je eleganter. Je bent nooit te jong en nooit te oud voor de meest schitterende verpakking van het cadeau dat jij bent! Lingerie mag dan bedoeld zijn ter verleiding, maar de Franse vrouw verleidt vooral zichzelf om zich goed te voelen en lekker in haar vel te zitten. Je voelt je nu eenmaal anders in een spectaculair setje. Ook al ziet niemand het. Licht alleen kleine tipjes op ten aanzien van het showen van je lingerie, geen ontboezemingen dus!
 • Is niet dol op botox en plastische chirurgie. Op een natuurlijke elegante manier ouder worden, en je kleden zoals past bij je leeftijd trekt haar veel meer. Neem een voorbeeld aan de Franse actrices die op leeftijd komen. Het helpt wanneer je weet welke kleuren je het beste staan. Je kunt eens een kleurenadvies laten doen en kleed je verder niet jonger dan je bent. Misschien helpt het wel dat Franse mannen van mooie vrouwen op iedere leeftijd houden.
 • Ziet schoonheid als iets waar je aan moet werken. Gezonde voeding, beweging, kleding, verzorging, het vraagt aandacht om schoonheid te creëren.
 • Leert haar dochter al jong om zich te beschermen tegen de zon en leert haar ook om op de rug te slapen. Teveel zon en slapen op je buik of op je zij veroorzaken de meeste rimpels (en roken natuurlijk……hoewel Franse vrouwen dat juist wel veel doen?)
 • Draagt nooit teveel make-up. Teveel foundation, teveel rouge, oogschaduw en lipstick maken je niet mooier! Naarmate je ouder wordt moet je minder make-up dragen.
 • Gelooft echt in cosmetica en make-up. Ze onderzoekt welke merken goed voor haar werken en ze gebruikt ze, iedere dag. Ze geeft veel geld uit aan goede spullen. Ook gebruikt ze veel anticellulitis producten. Ze heeft dagelijkse schoonheid rituelen en als schoonheidsspecialiste kan ik je zeggen dat die op de lange termijn écht werken. Toch ben ik ook nuchter, dus geloof niet in alle sprookjes, maar verzorg jezelf trouw en dagelijks. Je voelt je vooral lekkerder als je schoon, goed verzorgd en heerlijk geurend, gladgeschoren en goed gemanicuurd rondloopt. En……vergeet niet dat passie de mooiste make-up is die bestaat!
 • Weet dat voldoende slaap wonderen doet.
 • Voelt zich niet gedongen om er mooi uit te zien, vind het gewoon fijn om zo mooi en vrouwelijk te zijn als ze maar kan.
 • Gebruikt alleen de parfum die perfect bij haar past….en niet teveel.
 • Is dol op vitaminen en peelings voor de huid.
 • Heeft een favoriete kapper, pedicure, schoonheidssalon en een manicure. Maar ook een favoriete zeer goede bakker, slager, traiteur en groenteboer. Want wat je erin stopt is net zo belangrijk als wat je er op smeert.
 • Vindt het uiterlijk enorm belangrijk (want wie er niet goed uit ziet wordt minder serieus genomen), maar vind intelligentie en culturele opvoeding van even groot belang. Daarom zijn ze belezen, bezoeken ze musea en verdiepen ze zich in kunst en cultuur.
 • Houdt van klassieke kleuren zoals zwart, wit, beige, crème, donkerblauw, grijs. Ze heeft een goede basis garderobe. Daarnaast maakt ze niet de veelgemaakte vergissing om te kleine kleding te dragen.
 • Besteedt veel aandacht aan de details van kleding. De accessoires, zoals tassen, sjaals, sieraden, handschoenen, schoenen, kiest ze van geweldige kwaliteit.
 • Is niet dol op merkkleding en draagt liever geen kleding waarop de merknamen schreeuwerig groot te zien zijn. Kwaliteit en stijl zijn belangrijker dan het merk.
 • Maakt er soms teveel een wedstrijd van om de mooiste en meest elegante te zijn. Dat maakt haar soms jaloers en wantrouwend. Zelf vind ik dat erg lelijk. Wat zou de wereld mooi zijn als vrouwen elkaar zouden aanmoedigen om zo mooi en elegant en natuurlijk mogelijk te zijn. Ik wil graag tegen je zeggen: “je mag zo mooi zijn als je maar kan zijn”!
 • Werkt zich beslist niet kapot. En dat lijkt me een heel goed idee. Stoppen met alles voor iedereen te zijn doet vast wonderen voor je verschijning.
 • Eet alleen als ze honger heeft en stopt als ze vol zit. Eet voedsel van hoge kwaliteit en weet hoe slecht kant en klaar voedsel is. Eet na een periode van feestjes en teveel eten, een tijdje heel rustig en sober. Eten weinig snacks en vooral kleinere porties.
 • Heeft veel elegante franse vrouwelijke rolmodellen zoals: Simone de Beauvoir en Francoise Sagan en anderen.
 • Tilt minder zwaar aan flirten, charmeren, koketteren en vat zelfs een affaire minder zwaar op. En een beetje flirten, af en toe verliefd zijn en je eigen grenzen daarbij goed bewaken, maken van het leven een heerlijke lente dag!

Nou mooie mensen.... gooi de zwier erin! Sas


1 opmerking:

 1. Hai Sas!!
  Toen ik je stukje las, moest ik denken aan wat een vriendinnetje ooit in mijn poëziealbum schreef, een gedichtje van Toon Hermans:
  'Ik ben mijzelf een beetje zat!
  Ik pas, ik gum me uit
  en straks ben ik weer als een blad
  dat weer opnieuw ontspruit.'

  Ik dacht, ik deel het met je :)
  Liefs, Marianneke.

  BeantwoordenVerwijderen