donderdag 20 juni 2024

Zen & Pen week 26 - 2024

 


Innerlijk

Beoefenen brengt je in contact met je innerlijk. En ook al denken we dat soms, je innerlijk is niet wat zich binnen in je huid bevindt. Of in je voelen of in je denken. Het innerlijk kan overal zijn. Het bevindt zich niet in een speciale ruimte. Het omvat alles dat je gewaar kunt zijn. Alles dat je opmerkt is een deel van je innerlijk. Het kan heel ver reiken dat innerlijk. Het kan zich bewegen in de tijd, zwerven over de wereld, liefde voelen voor mensen die niet meer in het leven zijn, plaatsen bezoeken die dagen ver reizen kosten om ze weer te bezoeken, zelfs huizen bewonen die al lang zijn afgebroken. Het innerlijk bevat de domen die je droomde, je mooiste gedachten, je grootste angsten, je diepe voelen en alles daarom heen en daar tussen en daarin. Het innerlijk neemt geen ruimte in. Het kan overal zijn. Het omvat alles dat je gewaar bent. Het is eindeloos en grenzeloos.

Het is een heel universum waarmee je in contact komt wanneer je beoefent. Als je lang beoefent, raak je thuis in dat gewaarzijn. Ben je er kind aan huis, leer je er de weg kennen. Zo verruim je je wereld en je bewustzijn.

Zet je pen op papier. Schrijf over wat er vandaag leeft in jouw innerlijk. Wat ervoer je in de meditatie? Waardoor was je afgeleid? Waar zat je aan te denken? Wat heb je ervaren? Wat gaf je rust en ruimte? Wanneer werd je innerlijk ruimer, wanneer vernauwde het zich? Schrijf gewoon alles op dat je in dit innerlijk tegenkwam in de meditatie en nu tijdens het schrijven. Dwaal maar gewoon wat rond. Je kunt dit niet fout doen. 10 minuten.

Bezieling

Bezieling heeft te maken met weten waarom je iets doet. Als je het kent, kun je doen wat je ziel je ingeeft. Dan wil je niets liever dan doen wat er voor jou in het diepst van je wezen toe doet. Als je stil wordt en luistert, wanneer je een wakker lichaam hebt zodat je haar signalen kunt opmerken, wanneer je openstaat voor de dingen die op je pad komen, dan kun je je eigen bezieling vinden. Het is een oefening dat pad te durven volgen. Soms lijkt een keuze op niets gebaseerd, behalve op een diep gevoel, of een vage stem, een soort resoneren met de richting die je opgaat. Om te weten waarmee je ziel resoneert, heb je een open en opmerkzame geest nodig. En een wakker lichaam. Om te weten waarmee je resoneert heb je bovenal je aandacht nodig. Wanneer je aandachtig open durft te zijn, kun je je bezieling voelen, horen, zien, voelen trillen. Zo kun je zijn zoals je bedoelt bent en het wilde, echte en ongetemde niet vrezen.

Zet je pen op papier.

Schrijf over bezieling. Wat doet er werkelijk toe voor jou? Waar ga je van “aan”. Wat doet je glunderen, wat trekt je naar zich toe? Begin eventueel te schrijven vanuit deze open zin…. Wat mij bezield is……


Gevoelsexpressie

Het kind in jezelf

Laat het kind in jou maar een paar dikke krijtjes of potloden kiezen om mee te spelen vandaag. We gaan tekenen met onze niet-dominante hand. Die hand is niet getraind, niet geoefend, niet gecorrigeerd, niet getemd. Die hand staat wat dichter bij het kind in jou. Met die niet-dominante hand, de ongetrainde hand, ga je tekenen op je papier. Je kunt dat met ogen dicht of open doen. Beweeg maar met je krijtje, vanuit het gevoel van het kind in jou. Speel maar wat met de kleurtjes. Na een tijdje kan je onhandige hand er ook een paar woorden bijschrijven. Hoe voelt het kind zich vandaag? Je kunt de hele tien minuten doorgaan met tekenen, of met je kind hand schrijven, maar je kunt ook met je grote mensen hand kun je ook een lief briefje schrijven aan het kind in jou. Volg maar gewoon de impulsen vanuit je gevoel. Denk er niet teveel over na. 


Bloei

Wat is bloei? Het is een openkomen, een ontluiken, een waarachtig tevoorschijn komen. Bloei kun je niet van buitenaf dwingen, het is een proces dat binnenin ons begint. De voeding van de bloei komt van binnenuit. Iets bouwt zich op, moed, voeding, eigenheid, een wens om je te laten zien. En dan ineens zet het zich in gang. Iets opent zich, iets ontvouwt zich. Bloei. Tot bloei komen doe je door zorg te dragen voor alles dat in jezelf om zorg vraagt. Niet duwen en trekken maar toestaan dat alles zachtjes maar zeker tot ontwikkeling zal komen. Tegelijk gaat het over niets tegenhouden. Een bloem houdt niets in, Geen kleur, geen pracht, geen geur. Bloei is een soort bescheiden lieve uitbundigheid. Niet om iets voor te stellen, of een schijn op te houden. Het gaat om een niet anders kunnen dan open gaan, iets uit je binnenste laten zien.

Bloei vertoont veel overeenkomst met kunst. Authentieke kunst. Het binnenste wordt ineens zichtbaar. Het komt open. En de wereld wordt mooier door jouw bloei. Je neemt niemand iets af. Bloemen bloeien zo graag samen. Velden vol. En juist al die bloei samen is de pracht van het leven. En na de bloei komen de zaden of vruchten. De potentie tot een volgende bloei. Dat is de les uit de natuur… Als jij tot bloei komt plukt iedereen daar de vruchten van.

Zet je pen op papier.

Schrijf over bloei. Wat voel jij erbij? Heb je een herinnering aan bloei? Ben je bang om tot bloei te komen? Wie zou jij zijn, als je tot bloei kwam. Als je helemaal open zou komen? 

 

 

Creativiteit

Creativiteit, het heeft te maken met nieuwsgierig zijn, durven vernieuwen, buiten de lijntjes durven leven, van de gebaande paden gaan. Het is geen kwestie van je bekwamen, meer van de stroom die er is niet in de weg zitten. Creativiteit zoekt constant een weg vanuit je ziel, via je hart naar je handen. Ideeën willen zichtbaar worden, vorm krijgen. Iets dat uit jou voortkomt wil bestaansrecht. Het enige dat je hoeft te doen is het laten gebeuren, toestemming geven aan die innerlijke bron. Het gaat niet om “MOOI”, het gaat om waarachtig. Het gaat niet om voldoen aan bepaalde eisen, het gaat om geboren laten worden. Creativiteit vraagt altijd om risico nemen. Het is een hele eigen echte kracht in het leven. Denk maar aan de moed van een klein bloemetje, dat gaat bloeien, tussen de stoeptegels, midden in een stad, waar iedereen rondbanjert. De omstandigheden zijn niet ideaal, maar toch die durf. Iets duwt zich omhoog. Iets zoekt het licht, de lucht, de ruimte. En het bloeit toch, ondanks alles.

Zet je pen op papier.

Schrijf over creativiteit. Waar ben je het, waar hou je het in? Vertrouw je op die kracht? Wat wil uit jouw ontspringen, wat wil tevoorschijn komen? Hoe kun jij er meer ruimte voor maken? Welke sprong zou je willen / kunnen wagen?