woensdag 29 mei 2024

Gevoels expressie - je beter voelen door beter te voelen

 

Gevoelsexpressie op papier



Ik nodig je uit tot gevoelsexpressie op papier met potlood en pen.

Het helpt je om meer vanuit je creatieve brein tot schrijven te komen. Door te tekenen en te schrijven maak je verbindingen tussen je linker en rechter hersenhelft. En zo ontstaat er een integratie tussen het logische en het gevoelsmatige. Het volwassene en het creatieve innerlijk kind. Het bewuste en het onbewuste.

Materiaal

Voor onze gevoelsuitdrukkingen op papier is het fijn om materialen te gebruiken die wat minder fijntjes werken en wat minder controleren toelaten. Daarom raad ik je aan iets te zoeken dat bij jou past. Kindermateriaal werkt vaak prima, dikkere potloden, krijtjes, stiften.

Je kunt kiezen voor iets dat wel of niet wateroplosbaar is. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Dikke wasco krijtjes
  • Dikke of jumbo kinderpotloden en/of stiften

Caran d’Ache heeft fijne wel en niet watervaste materialen

  • Fancolor maxi viltstiften – ze zijn dik én wateroplosbaar
  • Neocolor II krijtjes (wel wateroplosbaar)
  • Neocolor I krijtjes zijn vet en niet wateroplosbaar

Dikke wateroplosbare potloden

  • Stabilo heeft hele dikke wateroplosbare potloden – Stabilo Woody 880
  • Die dikke wateroplosbare potloden zijn er ook van Lamy (genaamd 3plus)
  • Ook Lyra Groove Triple lijken daarop
  • Ik gebruik ook graag Koh-I Noor Hardtmuth Wax aquarel dikke potloden (die zijn wel prijzig)
  • De HEMA heeft dikke jumbo kinderpotloden en dikke stiften
  • Lyra heeft ook veel soorten hardere en zachtere dikke kleurpotloden

Vetkrijt soorten

Er zijn hardere soorten, die geven meer weerstand op papier en dan kun je meer kracht zetten in je expressie. En er zijn zachtere soorten, die worden meer smeuïg en geven ook meer smurrie, en vlekkerigheid.

Wasco is wat harder

Op de vrije school gebruiken ze Stockmar krijt en wasblokjes. Ze zijn vrij hard en geven veel weerstand, zeker op wat gladder papier. (prachtige kleuren)

Crayon rocks zijn heel fijn, niet te hard en niet te zacht. Crayon rocks vind ik heerlijk om te gebruiken. Ze hebben ze meestal bij Dille en kamille (ook dikke lyra potloden trouwens) en anders online (bv bol.com) te vinden.


Oliepastel zijn het allerzachtste. Maar dat wordt wel eerder plakkerig en vlekkerig


Het liefst dikke punten

Het is vooral belangrijk dat je iets gebruikt dat wat dikker is. Zodat je minder precies kunt werken, want dat wil onze innerlijke controlfreak vaak graag. Dikke potloden, stiften en krijtjes werken dus beter.

Ook werkt het goed wanneer je het uitdrukken doet met je niet dominante hand. Ik noem dat je onhandige hand. Zo teken je weer als een kind. Het diepe gevoel, dat wat nog niet is uitgedrukt, komt vanuit het onbewuste, ongevoelde, oorspronkelijke deel van onszelf. Daar kunnen we bij komen wanneer we de controle, de criticus, even buitenspel zetten.

Gebruik dus geen prachtige, dunne, fijn tekenende kleurpotloden. Die schitterend zijn, maar niet voor dit doel. Ook kan het fijn zijn om in je onhandige hand, wat meer druk te kunnen geven. Dat ongevoelde gevoel, drukt zich nog niet zo genuanceerd uit en de controle loslaten werkt bevrijdend.

Heb je niks bij de hand, geen nood, je kunt een heel gewoon huis-tuin-en-keuken potlood gebruiken (HB) tot je iets gevonden hebt dat bij je past.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten