vrijdag 20 december 2013

Kerstgedachten




Ik was bij een vriendin. Ze heeft een tassenatelier. Ze maakt de prachtigste modellen. Een tas is een stukje van je huis vind ik. Ik hou van tassen. Sas Tas noemen ze me wel eens. 

Toen we aan de koffie zaten, haalde ze een briefje uit haar Prachtige zelfontworpen tas. "Ik vind dit zulke mooie zinnen" zei ze. "Als ik het even ben vergeten haal ik het briefje uit mijn tas en lees ik ze, zodat ik ze weer weet, en me besef dat het waar is". 



Dit zijn de zinnen:


Je wordt bemind en gekoesterd
Innig en voor altijd
Je hebt niets te vrezen
Je kunt niets fout doen

Ze komen uit een boek van Eben Alexander. Na dit Leven.De auteur (een neurochirurg) had een bijna doodervaring en kwam terug met deze zinnen. 



Een ander mooi boek over een bijna doodervaring is van Anita Moorjani. Dying to be me. Ook in dat boek gaat het over een ervaring van een onbeschrijflijke liefde terwijl de auteur in coma lag. 

De zinnen zijn precies wat ik altijd weer nodig heb. Ze gaan helemaal over het gevoel van "goegenoegheid". Ik vind dat zo troostend en ontroerend. Volgens mij is het heel goed voor je als je dit kunt voelen en beseffen. 

Verder:

Stel dat we alle woorden die we voor Het Goddelijke zouden vervangen voor één woord? God, Allah, Krishna, Boeddha, Het Universum, Het Leven, Het Al, De grote Geest, De Godin, Het Onnoembare, of hoe je het ook noemt.....

Wat als we alles zouden vervangen met één woord: LIEFDE. Dat we het hier over eens zouden zijn: dat we De Liefde allemaal een andere naam geven. Maar dat het allemaal over liefde gaat. En dat die liefde tegen ons zegt: 


 Je wordt bemind en gekoesterd
Innig en voor altijd
Je hebt niets te vrezen
Je kunt niets fout doen

Zou dat niet zalig zijn?

Fijne feestdagen.
En een heel liefdevol 2014.
Sas Tas


donderdag 5 december 2013

Ik koop steeds "goedgenoegheid"

In de nieuwe FLOW (nr. 8 - 2013) staat een mooi artikel over "hoe groots klein kan zijn". De tijd van groot, groter, grootst is voorbij zeggen ze. Je wordt blijer van klein. 



Op blz. 14 staat dit:

Omdat dure voorwerpen vaak passende oplossingen lijken voor behoeften die we niet begrijpen. Voorwerpen bootsen op het materiële vlak na wat we op het psychologische vlak missen. 
(Alain de Botton - De troost van de filosofie)

Nu ben ik nogal kooplustig. Dus ik ging er eens een lijstje van maken. Wat koop ik vooral en waar staat dat symbool voor?


  • Kleding : aanzien, mooi zijn, slank lijken, jong blijven, gezond
  • Status dingen / luxe  spullen: aanzien, erbij horen
  • Smeersels/ mooimakers / lekkere luchtjes: luxe, mooi zijn, ontspannen
  • Kopjes koffie in de stad: vrije tijd, vrij zijn, gezelligheid
  • Frutseltjes / huis dingen / lieve dingetjes / gezellige dingetjes voor thuis: veiligheid, lievigheid, gezelligheid
  • Tasjes: een beetje thuis bij de hand hebben, spulletjes bij je hebben zoals een kind een knuffel heeft, veiligheid
  • Boeken: slim worden, serieus genomen worden, gebrek aan een ECHTE studie compenseren, goed genoeg zijn, geruststelling
  • Opleidingen: aanzien, boeiend, groeien, serieus genomen worden

Getver, helemaal geen leuke oefening! Ik val vreselijk door de mand voor mezelf. Dat is zo mooi aan dagboek schrijven. Je houdt jezelf een spiegel voor en kijkt erin en schrikt soms van wat je ziet. Zo ontdek je jezelf. Dat is weer prachtig.



Ik koop vooral aanzien en veiligheid. En die twee hebben met elkaar te maken. Goedgenoegheid. Ik koop steeds weer goedgenoegheid. 


Goedgenoegheid
Ik blijf het maar kopen
In alle vormen, kleuren en maten
Goedgenoegheid
Ook al kun je het nooit op jezelf plakken
En zit het alleen IN jezelf
Ik blijf het maar kopen
Goedgenoegheid

Hoe zou het zijn om te winkelen met dit besef? Sommige dingen zou ik niet meer kopen, anderen juist wel. 

Hoe koop jij? 
  • Maak eens een lijstje. 
  • Waar geef je je meeste geld aan uit? 
  • En waar staan die zaken symbool voor? 
  • Wat hoop je dat ze je zullen brengen? 
  • Wat ontdek je zo over jezelf? 
Als ik die goedgenoegheid in mezelf weet aan te boren, hou ik bergen geld over, zijn mijn kasten leger, heb ik meer ruimte om mee heen. Ook wel een beetje saai? Want ik hou echt van spulletjes. Misschien een gulden middenweg? 

SASJE TASJE